L-03 FIZIOKRATIZMI Prof.Dr. Sinan Ademaj Ideja (Shkolla ekonomiste

L-03 FIZIOKRATIZMI Prof.Dr. Sinan Ademaj Ideja (Shkolla ekonomiste - Lindi n gjysmn e dyt t shek. XVIII - Franc, n krye me Quesnaj-in, Shkoll ekonomiste - Fiziokratia, Sundim i natyrs; rend natyror - Koncepti i fiziokratve : "Laissez faire et laissez passer, le monde va de lui mme!" ("Let do and let pass, the orld goes on by itself!)

Gjrat le t shkojn lirisht, sipas dshirs s tyre Fiziokratizmi.. - Bujqsia sht sfera e vetme ekonomike e cila jep prodhim te pastr-Produit net -Quesnai prodhimin e pastr e shqyrton si mbivler prdoruese-materie t rritur. -Prodhimi i pastr - nevoja e futjes s sistemit unik tatimor t cilin duhet ta paguajn vetm pronart e toks, q u takon e tr vlera e rikrijuar n bujqsi Fiziokratizmi.

Quesnaj Parimet e pushtetit ekonomik (1758),ndarja e shoqris n klasa: - Klasa prodhuese (klasa produktive): bujqit dhe kapitalistt - Klasa e pronarve: mbreti dhe oborrtart, aristokratt dhe klerikt; - Klasa joprodhuese: t tjert, q punonin jasht bujqsis Prfaqsuesit e fiziokratizmit Fransua Kene (Franois Quesnay, 1694 -1774);

Dipon De Nemur (Dupont de Nemours, 1739- 1817); Viktor Riketi (Mirabeau, Victor Riqueti, 1715 1789); Marsej de la Revijer (Mercier de la Riviere, 1720 -1723); An Rober Zhak Tyrgo

es Turgot, 1727-1781). (Amme Robert Jacqu Fransua Kene Themelues dhe teoricien i njohur i shkolles fiziokrate Tabela Ekonomike 1758 analizon riprodhimin ne bujqsi me t gjitha kushtet dhe supozimet e tij, Barti hulumtimin n lmin e Franois Quesnay 1694 -1774

prodhimit Objekt i analizs s tij ishte prodhimi bujqsor. Idet kryesore : a) Prodhimi i pastr; b) Kmbimi ekuivalent dhe c) Analiza e prodhimit Shema e Prodhimit te Kene Shema e riprodhimit prbhet nga: - Klasa prodhuese bujqsore

(blersit e tokave, puntort t cilt me pun krijojn fitimi tepris) - Pronart e tokave (profit kan rentn, eprort ushtarak etj) - Klasa joprodhuese tyre nuk krijon mbivler)

(manifakturistt ku puna e Analiza e riprodhimit sipas Kenes Produkti global vjetor q krijohet n bujqsi sht 5 miliard franga: tr qarkullimi i mallit dhe ai monetar bhet n 5 faza: 1. Pronart blejn nga klasa prodhuese mjete jetese pr nj miliard franga, 2. Pronart blejn nga klasa sterile pr miliardin e mbetur, 3. Klasa sterile pr miliardin e fituar blen mjete jetese nga klasa prodhuese, 4. Klasa prodhuese blen prej klass sterile pr nj miliard fabrikate 5. Klasa sterile me at miliard blen nga klasa prodhuese

Tab. 1. Rezultatet e transaksioneve sipas veprs s Kenes Tabela Ekonomike Klasa prodhuese Klasa e pronarve Klasa joprodhuese Avanset vjetore t ksaj T hyrat prej 2 miliard i takojn Avansi i ksaj klase klase jan 2 miliard, ku jan ksaj klase, nga kjo shpenzon 1 kap shumn 1 miliard

prodhuar 5 miliard nga miliard pr blerje nga klasa ku klasa joprodhuese i prodhimi neto apo t hyrat. prodhuese kurse miliardi tjetr shpenzon n blerjen e shfrytzohet pr blerje nga lndve t para te klasa joprodhuese. klasa prodhuese. Ekuivalenca e kmbimit - Kene - Mbivlern e krkon n prodhim, jo n qarkullim - Kmbimi mund t jet i dyfisht: S pari: Kmbimi i drejtprdrejt (produkti i nj lloji kmbeht me lloj tjetr t produktit), S dyti: Kmbimi paraqitet me shfaqjen e paras, e

kjo llogaritet si koh e qarkullimit t thjesht t mallrave. - N kushtet e konkurencs s lir bhet kmbimi i vlers s barabart pr vlern e barabart. - Prandaj tregtia nuk mund t jet burim i pasuris. Koncepti i Kenes mbi paran Mall mall (M-M).Mall - Para - Mall(M-P-M) - Prdorimi i paras sht q t lehtsoj kmbimin e

frytve t toks; - Peng n mes t shitjeve dhe blerjeve; - Paraja nuk sht qllimi kryesor i kmbimit; - Mirqenia e nj shoqrie bazohet n masn e produkteve bujqsore, q prher prodhohen, e jo n para q jan pasuri sterile.

Koncepti i Kenes mbi teorin e vlers - Kene nuk jep ndonj teori t sakt t vlers; - Nuk e ka t qart ndryshimin ne ms t vlers s kmbimit dhe vlers s prdorimit; - mimi i natyrshm- formohet nga prodhimi material dhe nuk varet nga faktort e tregut - mimi korent - Profiti i siprmarrsit sht dhurat apo pag pr pun. Dipon De Nemur

(Dupont de Nemours, 1739-1817); - Ekonomist dhe politikan francez; - Ka botuar nj numr t madh t punimeve m karakter ekonomik; - U muarr me problemet aktuale lidhur me fiziokratizmin Dupont de Nemours

(1739-1817) Viktor Riketi- Mirabo Fillimisht ishte adhurues i merkantilizmit, m von iu kthye fiziokratizmit; U angazhua pr mosprzirjen e shtetit n jetn ekonomike Mirabeau, Victor Riqueti (1715 -1789) Kritikoi Politikn tatimorevetm nj lloj i tatimit; tatimi pastr prodhues.

Marsej de la Revijer (1720 -1723); Kritikues i doktrins merkantiliste U angazhua pr konkurenc t lir ekonomike dhe heqje t barrierave tregtare An Rober Zhak Mendimi i tij ekonomik ndryshon nga fiziokratizmi; Puna bujqsore sht burimi i vetm i do pasurimi. Amme Robert

Jacqu es Turgot (1727-1781) Dy klasa t shoqris: Klasa prodhuese apo klasa e bujqve dhe Klasa e paguar apo zejtare; T dy klasat jan produktive

Recently Viewed Presentations

 • M150B Unit 13 Short Summary - aoum150.files.wordpress.com

  M150B Unit 13 Short Summary - aoum150.files.wordpress.com

  Outline of Unit 13: Sensational Computing The digital divide Speech audio interfaces Non-speech sound Handwriting recognition Tangible computing and gesture computing
 • AMPUTATION Surgical removal of limb or part of

  AMPUTATION Surgical removal of limb or part of

  Hematocrit. Creatinine levels should be monitored. In individuals with muscle injury and necrosis, myoglobin enters the systemic circulation and can lead to renal insufficiency and failure. especially in individuals with thermal and electrical burns.
 • Key Concepts in International Investment Arbitration

  Key Concepts in International Investment Arbitration

  This presentation discusses some key concepts related to international investment arbitration. It relies on decisions by various tribunals attempting to simplify some complex concepts.
 • 5 November 2009 Strategic Alliance Reference Group Bituminous

  5 November 2009 Strategic Alliance Reference Group Bituminous

  Bituminous Product Specification Changes Sprayed Seals & Asphalt Rob Vos AAPA Q Safety Ian Reeves SARG August 2007 Dense Graded Asphalt - Summary of Prevalent Distress Modes Gavin Soward SARG May 2006 Durability Good Foundation Gavin Soward SARG May 2006...
 • Business Plan Free Business Plan Presentation Insert the

  Business Plan Free Business Plan Presentation Insert the

  Business Plan. You can simply impress your audience and add a unique zing and appeal to your Presentations. Easy to change colors, photos and Text. Get a modern PowerPoint Presentation that is beautifully designed. I hope and I believe that...
 • Holiday Stress (And How to Cope) UNCLASSIFIED 1

  Holiday Stress (And How to Cope) UNCLASSIFIED 1

  Soldier or DA Civilian. Not only does it . negatively affect your work performance and job. satisfaction, it can lead to an 'unhappy' home . during the holidays. Being realistic, planning ahead and seeking . support can help ward off...
 • English B60 - Laura Peet BC

  English B60 - Laura Peet BC

  Nouns. Nouns name people, places, things, or ideas. Nouns are used as subjects and objects of sentences. Proper nouns name specific people, places, things, or ideas; these are capitalized and can include more than one word. Ms. Kim and the...
 • Fundamental of Programming (C)

  Fundamental of Programming (C)

  Input and Output in C. C has no built-in statements for IO. The I/O library functions are in <stdio.h> All input and output is performed with streams. A stream is a sequence of characters organized into lines. Standard types of...